2020. december 26., szombat

Tárkony .....Artemisia dracunculus......../50mag/...NÖV.-264 - Jelenlegi ára: 390 Ft


 
"Artemisia dracunculus"
Jellemzői:
120– 150 cm magasra növő évelő növény, karcsú elágazó, hosszirányban barázdált szárral.  Gyökértörzse többfejű, rövid tarackokat fejleszt. Élénkzöld levelei 2– 8 cm hosszúak, 2– 10 mm vastagok, osztatlanok, szálas-lándzsásak, hegyes végűek. A tőlevelek csúcsa sokszor háromhasábú. Zöldessárga csöves virágai kb. 40-esével 2– 4 mm széles fészkeket alkotnak, amelyekből felálló vagy bókoló laza bugavirágzat áll össze. A virágok kétivarúak, szél porozza őket, a pollenszemek nyújtott ellipszoid vagy gömbszerű alakúak, trikolporátak (a három csírahasítékban 1-1 pórus is van). A hasítékok hosszúak, az exine sexine-része egyenlítői irányban megvastagodott, a sarkoknál vékonyabb.
Fajtái:
Konyhai felhasználásra leginkább a francia tárkony (Artemisia dracunculus var. sativa) alkalmas. Maximum 60-80cm magas, oldalirányban terjeszkedő bokrokat alkot. Ez magról nem szaporítható, mert vagy egyáltalán nem hoz se virágot, se magot, vagy ha mégis, magjai sterilek. Illóolajtartama akár a 3%-ot is elérheti. (Létezett egy 1976-os magyar nemesítésű fajta, a "Zöldzamat" 1, 8-2, 6% olajtartalommal, de ezt 2009-ben visszavonták a magyar fajtajegyzékből. Ott jelenleg egy 2000-es bejegyzésű fajta az "Artemis" szerepel) A legelterjedtebben forgalmazott, magról is szaporítható változata az orosz tárkony (Artemisia dracunculus var. inodora) Minthogy illóolajtartama sokszor még a 0, 5%-ot sem éri el, konyhai felhasználása korlátozott. Akár 1, 5-2m magasra is megnövő szárai fásak. A német tárkony (Artemisia dracunculus var. Thueringiae) illóolajtartam szempontjából a francia változathoz áll közelebb. 1, 5-2, 5% és enyhébben ánizsos, de ürmösebb, "csípősebb" annál. Egyes nemesítései akár 150cm magasra is megnőnek, bokrai átlagosan 80-120cm magasak. Ez is csak tőosztással szaporítható. A kelet-Szibériában elterjedt vad tárkony (Artemisia dracunculus var. Redovskyi) valószínűleg az orosz tárkony őse lehet, mert külső jegyeiben és alacsony illóolajtartamában is arra hasonlít.  Észak-Amerikában a mississippi tárkony (Artemisia dracunculoides var. Purs),  az amerikai tárkony (Artemisia dracunculus var. glauca) és az északnyugati tárkony (Artemisia dracunculus var. typica) a legelterjedtebb vadon termő fajták. [5] Ismert még a mexikói tárkony (Tagetes lucida Cav. ), amely nem rokona a tárkonynak, de ahhoz nagyon hasonló az íze.
Felhasználása:
Leveleit fogyasztják. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva is felhasználható.  Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt húsok, szárnyasok,  birka,  bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-,  zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használják.
Teája (Dracunculi herba) vesetisztító,  epehajtó, étvágyfokozó hatású.
Termesztése:
Középkötött talajban, őszi tőosztással szaporítják. Májusban meleg, napos helyre ültessük 30× 40 cm-es távolságra. Vízigényes növény, ezért öntözést igényel.
Kertben termesztett tárkony
Tárolása:
Virágzás előtt a föld feletti 10 cm-re lévő leveles hajtásokat vágjuk, szellős árnyas helyen szárítjuk. Így megőrzi a jellegzetes ízét és világos zöld színét.
 
1 ADAG 50 MAGOT TARTALMAZ!
KELLEMES KERTÉSZKEDÉST!
 
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁSOD, SZERETETTEL VÁRLAK MÁSKOR ÉS MÁS TERMÉKEMNÉL IS!
  
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
               A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!


Jelenlegi ára: 390 Ft
Az aukció vége: 2020-12-26 20:54 .